Lanýžové degustační menu

VAŘÍ DRŽITEL TŘÍ HVĚZD Na oslavě Šantovky můžete ochutnat i michelinské speciality

Na oslavě Šantovky můžete ochutnat i michelinské speciality

foto: ARCHIV

13. 10. 2023 - 14:57

Tak tohle tu ještě nebylo! Nemusíte jezdit do zahraničí, čekat měsíce na stůl v restauraci, ani platit stovky eur za degustační večeři. Přesto máte šanci ochutnat menu špičkového michelinského kuchaře světového věhlasu Jacoba Jana Boermy, který bude vařit na pódiu v Šantovce.  Cooking show sympatického nizozemského gastro mága začne v sobotu půl hodiny před polednem v rámci oslav 10. výročí založení Galerie Šantovka.

 

Boerma je příkladem poctivého dříče, který začínal v gastronomii takzvaně od píky. Kombinací píle, přesvědčení a talentu se už v pětadvaceti letech dopracoval k první michelinské hvězdě. Během dvaceti let pak tento charismatický chef získal hvězdy hned tři. Veřejnost v sobotu dostane šanci vyzkoušet stovku malých, ale skvělých ochutnávek jídla (takzvaných amuse bouche) z jeho nápadité kuchyně.

Zásadním podnikem pro kariéru Jacoba Jana Boermy byl jeho De Leest ve Vaassenu. Boermovo umění i renomé ovšem během let zdobilo i další věhlasné podniky jako je The White Room, 't Laurierblad či De Bokkedoorns. Působil nejen v rodném Nizozemsku, ale také v Belgii či Velké Británii, momentálně je slavný jeho podnik Smaak v japonské Yokohamě.

První michelinskou hvězdu získal už půl roku po otevření podniku De Leest v roce 2002, druhou v roce 2006 a třetí přidal v roce 2013. Při nedávné návštěvě Česka s potěšením ochutnal i Olomoucké tvarůžky. "Ten sýr byl skutečně úžasný," řekl při vysílání TV Nova slavný šéfkuchař Boerma.

 

 

Další články