
Králem majálesu v Olomouci bude hudebník Petr Fiala
Olomouc - Už za čtrnáct dní vypukne další ročník Olomouckého majálesu Univerzity Palackého, jehož…
22. 04. 2019 - 12:29
Tak jako si s Vánocemi spojujeme bramborový salát a kapra, i Velikonoce mají své vlastní jídlo, které se v rodinách k obědu jí. Jde o Velikonoční kopřivovou nádivku!
K její přípravě potřebujeme sůl, misku kopřiv, čtyři kusy vajec natvrdo, další čtyři vejce syrová, čtyři až pět rohlíků, mletý černý pepř, sklenku mléka, sto gramů anglické slaniny a tři sta gramů uzeného vepřového masa.
A teď už na přípravu! Kopřivy očistíme, natrháme a spaříme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme nasáknout. Maso nakrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také na plátky.
Do rohlíků přidáme maso, kopřivy a podle chuti směs osolíme a opepříme. Zalijeme 4 rozkvedlanými vejci a promícháme. Chlebíčkovou formu vyloženou pečicím papírem pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny. Naplníme ji polovinou nádivky, poklademe kolečky vajec a zakryjeme zbylou nádivkou.
Kopřivovou velikonoční nádivku vložíme do trouby a pečeme ji zvolna asi 45 minut.
Upečenou kopřivovou nádivku podáváme s přílohou podle chuti. A jeden malý tip na závěr. Je dobrá teplá i studená.
-lub-
Olomouc - Už za čtrnáct dní vypukne další ročník Olomouckého majálesu Univerzity Palackého, jehož…
Osmdesáté výročí konce druhé světové války a osvobození našich zemí od nacistické okupace si různou…
Jeseník - Výskyt kriticky ohroženého puštíka bělavého potvrdili ornitologové během letošního…
Olomouc – Olomoučané mají šanci, že si za pár let zaplavou v novém krytém bazéně. Areál, jehož…
Skvrny na středověkých lékařských knihách mohou vědcům poskytnout informace o složení tehdejších…
Olomouc - Jarní výstava Flora Olomouc letos nabídne návštěvníkům neopakovatelný zážitek –…