Fashion Glam Olomouc

Mistrovství republiky Kadeti Mapei Merida Kaňkovský vyjeli medaile

Kadeti Mapei Merida Kaňkovský vyjeli medaile

foto: facebook.com/mapeicyklokankovsky

16. 07. 2024 - 15:04

Olomoucký mládežnický oddíl Mapei Merida Kaňkovský má za sebou velmi úspěšný víkend, kdy se kadetům povedlo na Mistrovství České republiky mládeže v Tisové u Litomyšle vybojovat zlato v časovce i v závodě jednotlivců. Oba tituly vybojoval Jakub Tesařík, v silničním závodě s velkou podporou kamarádů z týmu. Junioři získali na červnovém MČR v Jevíčku díky Matěji Pitákovi stříbro v časovce a chystají se na další vrchol sezóny, kterým bude mezinárodní závod Regionem Orlicka.

Kadetům se vedlo už v sobotní časovce, kterou Jakub Tesařík vyhrál a David Icha byl na skvělém 4. místě. V nedělním závodě, který vedl zvlněným terénem se spíše klasikářským profilem, to v únicích zkoušel David Icha, ale spolujezdci v úniku s ním často nechtěli spolupracovat, a tak šel závod do hromadného finiše dvacetičlenné skupiny. V závěru rozjel spurt David Icha Jakubu Tesaříkovi, který proměnil týmový výkon celého mančaftu ve druhé zlato, a tímto výsledkem se dostal i do celkového vedení Českého poháru. Celý závod pomáhali svým kolegům z týmu také Martin Icha a Ondřej Keclík. „Věděli jsme, co máme čekat od soupeřů, tak jsme se na to připravili. Nevyšel nám úplně začátek sezóny na Závodu míru Nejmladších v Jevíčku, proto jsme směrovali další metu na toto mistrovství, kde jsme chtěli jednu medaili, a povedlo se urvat dvě zlata. Musím pochválit celý mančaft za kolektivní výkon, který rezultoval ve dvě první místa Kuby Tesaříka. Vynikající výkony předvedl v časovce i na silnici David Icha, příslibem do budoucnosti jsou i bratři Keclíkové, kdy Ondra začal jezdit na podzim a byl jedenadvacátý v kadetech a Radek závodí ve starších žácích od března a byl na mistráku devátý,“ řekl k úspěchu na MČR trenér a manažer týmu Jiří Kaňkovský.

Prvním letošním vrcholem sezóny byl pro kadety Závod míru nejmladších v Jevíčku v květnu, tam se po velmi vydařeném prologu, který vyhrál Jakub Tesařík před Davidem Ichou, týmu už tolik nevedlo. „Byť jsme dosáhli dílčích výsledků v etapách, kde byli kluci na stupních vítězů, tak v celkovém pořadí to kvůli zdravotním potížím Davida Ichy a ztrátě formy Jakuba Tesaříka neskončilo i úspěchem v celkovém pořadí, proto jsme se pak začali soustředit s laděním formy na mistrovství mládeže v Tisové, což se nakonec podařilo a máme dvě zlata,“ dodal Kaňkovský.

V kategorii juniorů se na Mistrovství České republiky v silniční cyklistice v Jevíčku na konci června prosadil druhým místem v časovce Matěj Piták. Hlavní závod juniorům nevyšel takticky. V dojezdu byl navíc hromadný pád, tým tak zachránil osmým místem Lukáš Raška. Další zástupce juniorského týmu Štěpán Zahálka se výrazně prosadil v reprezentačním dresu ČR na Světovém poháru juniorů ve Švýcarsku, kde byl druhý v etapě a vyhrál vrchařskou soutěž. Nyní čeká na juniory další vrchol sezóny, a to mezinárodní závod Regionem Orlicka, který se jede od 2. do 4. srpna. „Chceme se ukázat v jednotlivých etapách, pojedeme na Matěje Pitáka, Štěpána Zahálku a Lukáše Rašku, kterým budou pomáhat Jakub Tesařík, Matěj Procházka, Jakub Kočvara, Filip Saidl a Albert Rauschert. Bude to pro kluky velmi důležitý závod, protože mají šanci se nominovat do reprezentačního dresu pro ME v Nizozemí a MS ve Švýcarsku,“ řekl k cílům juniorů MMK Jiří Kaňkovský.

Další články