Zde může být vaše reklama.

Páteřní moravská trasa Bečva podemlela cyklostezku, musí se přemístit

Bečva podemlela cyklostezku, musí se přemístit

foto: Jan Andreáš - ilustrační foto

16. 09. 2020 - 09:16

Jedna z nejfrekventovanějších cyklostezek v kraji je ohrožena podemletím řekou Bečvou. Jedná se o zhruba čtvrt kilometru dlouhou část mezi Sušicemi a Osekem nad Bečvou. Řeka se letos posunula skoro o dvacet metrů a cyklostezka se stala nestabilní. Starostové okolních obcí přesvědčili vedení kraje, aby přeložení toho úseku zafinancovali.

Rozvodněná řeka letos strhla břehy a na některých místech jsou už jen pár desítek centimetrů od cyklostezky. „Jak se trošku Bečva zdvihne, a letos byla několikrát na prvním povodňovém stupni, tak bere velice rychle,“ řekl Českému rozhlasu starosta Sušic Bohumil Gibala.

Nebezpečná část stezky je sice označená zákazem vjezdu, ale ten cyklisté většinou nerespektují. Buď si ho vůbec nevšimnou, nebo se rozhodnou úsekem projet na vlastní nebezpečí.

Nová trasa povede u oseckého mostu z levého břehu Bečvy na pravý. „Jižně od oseckých rybníků až za čistírnou odpadních vod by se dala přiblížit k řece, kde už ty erozní problémy nehrozí,“ prozradil Českému rozhlasu krajský cyklokoordinátor Petr Smítal.

Další články