Zde může být vaše reklama.

Kraj zasáhl silný déšť, hasiči zasahují u více než 50 událostí

Kraj zasáhl silný déšť, hasiči zasahují u více než 50 událostí

foto: HZS ČR - Olomoucký kraj

08. 06. 2020 - 06:00

Náročnou noc za sebou mají hasiči z celého Olomouckého kraje. Desítky jednotek hasičů zasahovaly u zatopených sklepů, propadlého mostu i dalších událostí. V současné době hasiči pomáhají obcím zvládat situaci.

První zpráva o zásazích kvůli silnému dešti přišla od hasičů krátce po půl desáté večer.

"Aktuálně zasahujeme v souvislosti se silnými bouřkami na Uničovsku a Šumpersku. Jednotky máme nyní na desítkách míst, převázně čerpáme vodu ze zatopených sklepů. Nejhorší situace je v Oskavě, Uničově, Šumvaldu a Dlouhé Loučce. Řešíme téměř 50 událostí," psali na svém twitterovém účtu.

Hasiči následně po půl jedenácté informovali v rychlém sledu o dalších událostech v Olomouckém kraji, v souvislosti se silným deštěm.

"V současné chvíli máme hlášeno přes sto událostí. Naše jednotky řeší nejvíce problematická místa, hlavně v Oskavě, Dlouhé Loučce a Šumvaldu,kde se vylila řeka Oskava. Na místo míří čluny. V obcích jsou zatopené desítky domů, poškozená jsou vozidla i infrastruktura. Zasahují jednotky z celého kraje. Nyní je prioritou záchrana a evakuace osob," informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.
 
Zatím poslední zpráva od hasičů pak pochází z jedné hodiny v noci.
 
"Během evakuace jsme zachránili desítky obyvatel ze zaplavených domů. Dosud jsme řešili 160 událostí, v ORP Uničov jich evidujeme 90, v ORP Šumperk pak 50. Záchranné, evakuační a likvidační práce budou probíhat celou noc a také zítra. V terénu je kolem 60 jednotek z celého kraje," napsali hasiči.
 
"Dnes ráno se také po průzkumu v jednotlivých obcích a zjištění stavu zaplavených domů bude ve spolupráci se samosprávami řešit náhradní ubytování pro místní obyvatele. Hasičský záchranný sbor bude v případě potřeby poskytovat prostředky pro nouzové ubytování. Už během noci jsme také nastavili režim řízení, kdy v každé z nejvíce postižených obcí máme příslušníka, který bude koordinovat likvidační práce a bude k dispozici zástupcům samosprávy," prozradila ráno mluvčí hasičů.
 
"V postižené oblasti se jedna osoba pohřešuje, jedna osoba byla nalezena mrtvá. V zaplavené oblasti operoval také posttraumatický intervenční tým hasičských psychologů," doplnila.
 
 

Další články