Zde může být vaše reklama.

VELKÝ OBJEV Šperky i hroby nejstarších zemědělců našli archeologové v Nové Dědině u Uničova

Šperky i hroby nejstarších zemědělců našli archeologové v Nové Dědině u Uničova

foto: Archeologické centrum Olomouc

20. 09. 2024 - 10:55

Archeologové z Archeologického centra Olomouc odkryli na lokalitě v Nové Dědině u Uničova pozůstatky sídliště, které obývali nejstarší zemědělci z mladší doby kamenné. Před 7000 lety se pravěcí lidé usadili v oblasti s úrodnou půdou vhodnou pro zemědělský způsob života. Sídliště postavili na mírné vyvýšenině nad řekou Oskavou.

 

Během čtrnáctidenního záchranného archeologického výzkumu, vedeného archeologem Markem Kalábkem, tým odkryl základy sloupových jam, které jsou pozůstatky základů nadzemní konstrukce tzv. dlouhého domu, ve kterém nejstarší zemědělci žili. Stěny domu byly vypleteny proutím a omazány hlínou tzv. mazanicí, což zajišťovalo dobrou tepelnou izolaci. Dům poskytoval přístřeší celé komunitě. „Našli jsme také zásobní jámy kotlovitých či vakovitých tvarů, které sloužily například k uchovávání úrody. Po skončení jejich funkce je místní obyvatelé využili jako odpadní jámy,“ uvedl Kalábek.

Na stejném místě archeologové objevili skupinu pěti žárových hrobů, které pocházejí z období 1200–1000 př. n. l., tedy z mladší doby bronzové. Hroby patřily kultuře lužických těl a milodary. Odborníci identifikovali například bronzové jehlice, náramky nebo kroužky. Urny byly často překryty dalšími nádobami, například mísami, a kolem nich byly položeny další předměty.

Kremace byla provedena téměř dokonale. Hroby byly sice narušeny hlubokou orbou, ale podařilo se nám separovat střepy z urny i se zbytky nebožtíka. Rozpoznali jsme fragmenty dlouhých kostí a mohu potvrdit, že se jedná o žárový hrob. Lidé v této době uměli téměř dokonale pálit zemřelé,“ vysvětlil antropolog Lukáš Šín, který hroby v terénu odkryl a převezl do laboratoře.

Nalezené artefakty budou podrobeny laboratorní analýze, konzervaci a dokumentaci v Archeologickém centru Olomouc.

Archeologické centrum Olomouc je příspěvková organizace zřízená Olomouckým krajem, jejímž hlavním účelem je ochrana a záchrana movitých i nemovitých archeologických památek na území Olomouckého kraje i v širším měřítku. Centrum se specializuje na záchranné archeologické výzkumy, které provádí při různých stavebních a infrastrukturních projektech. Zároveň se věnuje vědeckému výzkumu, publikační činnosti a spolupracuje s dalšími vědeckými institucemi. Výsledky svých výzkumů popularizuje prostřednictvím výstav a veřejných přednášek.

Další články