Zde může být vaše reklama.

Nové autobusy dopravního podniku vyjely do ulic Olomouce

Nové autobusy dopravního podniku vyjely do ulic Olomouce

foto: Archiv DPMO

05. 11. 2021 - 12:25

Do ostrého provozu se dnes dostalo několik nových autobusů Solaris, které si pořídil Dopravní podnik města Olomouce. Cestujícím mají přinést větší bezpečnost i pohodlí během jízdy.

„Jedná se o první část z deseti vozidel, které mají být dodány na základě smlouvy uzavřené letos na jaře“ řekl předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.

„Aktuálně byly dodány 2 autobusy Solaris Urbino 12 a 2 autobusy Solaris Urbino 18“ doplnil Michalík. Druhá část vozidel dorazí na jaře příštího roku.

Nové autobusy mají proti vozům z roku 2017 a 2018 různá vylepšení, která mají za úkol zpříjemnit cestování a zvýšit bezpečnost provozu.

Jde například o systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a může tak zabránit kolizi s cyklistou či chodcem, sleduje jízdní pruhy, hlídá vzdálenost od vozidla jedoucí před sebou, omezení rychlosti či rozpoznává dopravní značky. Dále mají autobusy funkci přisvětlení v zatáčkách či automatické rozsvěcení světlometů dle denní doby.

"Pro cestující bude jistě podstatným zvýšením komfortu cestování celovozová klimatizace, lépe čitelné vnější informační panely a větší vnitřní LCD monitory, či místa pro nabíjení mobilních zařízení přes USB," uvedla mluvčí dopravního podniku Martina Krčová.

Celková hodnota smlouvy, na základě které byly tyto vozy dodány je 72,3 mil. Kč bez DPH.

Nové autobusy je dnes možné potkat na linkách č. 12, 13 a 16, ale budou nasazovány na většinu autobusových linek, které DPMO provozuje.

Další články