Zde může být vaše reklama.

Rejnoka v centru Olomouce neohrozí ani zátah zlodějů

Rejnoka v centru Olomouce neohrozí ani zátah zlodějů
Fotografie z nasouvání Rejnoka nad Moravu v prosinci loňského roku.

foto: Veronika Jínová

22. 01. 2021 - 11:00

Kromě náročných terénních a přírodních podmínek se dělníci na stavbě mostu přes řeku Moravu v centru Olomouce museli v minulých dnech popasovat také s tím, že na stavbě někdo kradl. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře představuje zátah neznámého pachatele pro stavbu komplikaci hlavně po finanční stránce, v jiném směru by pokračovaní budování mostu ohrožené být nemělo.

"Krádež představuje velkou nepříjemnost, ale neohrozí časový harmonogram prací. Ukradené prvky není potřeba instalovat nyní a práce na mostě mohou dále probíhat. K jejich montáži dojde dodatečně," napsal na dotaz Večerníku dnes dopoledne Chmelař.

Mluvčí Povodí Moravy také prozradil, v jaké fázi se stavba mostu přes Moravu momentálně nachází.

"Velmi náročný posun mostní konstrukce nad řeku a její umístění do konečné polohy mezi levý a pravý břeh se podařilo na jedničku přesně podle plánu. V současnosti je mostní konstrukce umístěna ve finální poloze a spuštěná na místo. Akce je dokončena, s konstrukcí se nebude již manipulovat," prozradil Chmelař.

Po části nového mostu přes Moravu pěšky už v dubnu

Na mostě právě v těchto dnech probíhá bednění a armování, Povodí Moravy by podle Chmelaře chtělo už v únoru začít s betonováním. Nemělo by jít o tak náročný proces, jako u vedlejšího mostu u Bristolu, protože na budovaném mostě je nosná konstrukce ocelová. Záleží ale na přírodě.

"Bude potřeba dobré počasí. Následovat budou přeložky inženýrských sítí a odstranění provizorních vzpěr," napsal Večerníku Chmelař.

Už dubnu se pěší projdou po nové části mostu a zároveň začne demolice zbytku mostu starého, který k překonávání Moravy slouží pěším teď. Most však není jediným místem v centru, kde se čile pracuje na protipovodňové ochraně. V korytě u ulice Nábřeží pokračují dělníci s rozebíráním zdiva a stále probíhá ražba kanalizačního sběrače.

"Vše probíhá dle plánu," uzavřel Chmelař.

Další články