Zde může být vaše reklama.

Olomoucko se připravuje na příchod koronaviru

Olomoucko se připravuje na příchod koronaviru

foto: Pixabay

05. 03. 2020 - 06:00

Koronavirus v kraji zatím život neohrožuje. Potvrzuje to například mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher: „Mohu potvrdit, že žádný případ neevidujeme." Pokud lidi situace okolo koronaviru zajímá, mohou se obrátit na speciálně zřízenou telefonickou linku na krajské hygienické stanici.

O koronaviru a případných krocích při jeho rozšíření v kraji informuje rovněž web Olomoucké kraje. „V tuto chvíli neplánujeme další opatření, nicméně v případě změny situace je hejtman Olomouckého kraje připraven neprodleně svolat jednání Bezpečnostní rady Olomouckého kraje, kde budou dohodnuty případné další kroky," uvedla mluvčí kraje Eva Knajblová.

„Z preventivních důvodů se nemocnice Středomoravské nemocniční v Prostějově, Přerově a ve Šternberku rozhodly s účinností od čtvrtého března, vyhlásit plošný zákaz návštěv. Jde o preventivní opatření, jehož platnost bude ukončena neprodleně po zlepšení epidemiologické situace. Děkujeme za pochopení všem pacientům i jejich příbuzným a věříme, že v krátké době bude jejich kontakt opět možný v neomezeném rozsahu," oznámila mluvčí těchto nemocnic Radka Miloševská.

V republice už se objevilo několik případů. V České republice laboratorní testy v Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha  potvrdilo do dnešních dnů šest případů nákazy novým typem koronaviru. Dvě ženy, které přibyly, byly v kontaktu s dřívějšími případy. Celkem bylo v ČR testováno přes dvě stě lidí, na některé výsledky se stále čeká.

První tří případy byly v Česku oznámené začátkem března, všichni nakažení pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Osmý a zatím poslední případ byl potvrzený 4. března odpoledne. Jde o matku dvou dětí z Prahy.

Další články