Zde může být vaše reklama.

Prostějovský opoziční zastupitel Fröml žaluje náměstka Fišera, chce omluvu a odškodné

Prostějovský opoziční zastupitel Fröml žaluje náměstka Fišera, chce omluvu a odškodné

20. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Další spor o ochranu osobnosti týkající se prostějovské komunální politiky leží na soudě. Tentokrát žaluje opoziční politik František Fröml prvního náměstka primátorky Raškové Zdeňka Fišera. Předmětem žaloby jsou Fišerova nepravdivá tvrzení o tom, že Fröml nepodával námitky k územnímu plánu nebo že byl potrestán komorou architektů. Fišer se Frömlovi zatím neomluvil.

Žalobu podal opoziční zastupitel, bývalý polistopadový radní města, architekt František Fröml (Změna pro Prostějov) k Okresnímu soudu v Prostějově na konci srpna a směřuje proti prvnímu náměstkovi primátorky města Zdeňku Fišerovi (ČSSD). Její znění má redakce Hanáckého Večerníku k dispozici.

Předmětem žaloby je jednak Fišerův článek z březnových Radničních listů, periodika, v němž město nezákonně upírá opozičním zastupitelům prostor. „Zaslouží si město Prostějov takového zastupitele, který neustále napadá a zpochybňuje územní plán, jeden z hlavních a nejdůležitějších dokumentů města Prostějova, když jako dlouholetý člen komise architektury a urbanismu, která byla informována o všech krocích v průběhu pořizování Územního plánu Prostějov, nepodal písemně žádnou připomínku ani námitku,“ pokládal Fišer řečnickou otázku k článku architekta Frömla. Ironické je, že na něj reagoval ještě v tom čísle, ve kterém vyšel. Toto tvrzení je však podle Frömla lživé. „Žalobce uplatnil v průběhu pořizování změny Územního plánu sídelního útvaru Prostějov dne 8. 1. 2001 námitky, což mimo jiné vyplývá z rozhodnutí vydaného Městem, kdy námitkám žalobce nebylo vyhověno,“ píše se v žalobě s tím, že Fišer o něm vytváří dojem, že jen kritizuje.

Druhá větev žaloby se týká další Fišerovy lži. Tentokrát na červnovém jednání zastupitelů, kde Fišer řekl, že za údajná pochybení zastupitele Frömla jej Česká komora architektů zákazem účasti ve veřejných zakázkách. „Pokud vím, tak došlo k disciplinárnímu řízení a pan architekt dostal disciplinární opatření a myslím, na tři roky, teď se nemůže zúčastnit veřejných zakázek,“ uvedl Fišer na jednání 12. června. Ani to však není pravda, Fröml o přístup k veřejným zakázkám podle svých slov nepřišel. „Když ing. Fišer nedokázal obhájit postupy a rozhodování města po odborné stránce, přešel do útoku proti mé osobě nejdříve cestou svých klientelistických vazeb a pomluv. Když mne varování a psychický nátlak nezastavily, začal mne ostouzet vykonstruovanými polopravdami a pomluvami. Po zásahu do mého článku jsem jej vyzval pouze k omluvě bez odškodného. Na to reagoval vystupňováním pomlouvačné kampaně, kdy se vědomě nepravdivým tvrzením dotknul mé profesní cti a poškodil mne natolik, že jsem byl nucen zastavit jej soudní žalobou,“ vysvětlil Fröml svůj krok pro Hanácký Večerník.

Kromě dvou omluv, jedné pronesené na Zastupitelstvu a jedné otištěné v Prostějovských radničních listech žádá zastupitel Fröml i finanční náhradu nemajetkové újmy. „Žalovaný se svými jednáními, jež jsou v této žalobě popsány, dopustil pomluvy, která žalobce poškozuje profesně a v konkurenčním prostředí při získávání zakázek,“ stojí v žalobě. Zda jí soud vyhoví, se ukáže v příštích měsících.

Jak žalobu vnímá a zda si za svými tvrzeními stojí, jsme se zeptali samotného náměstka Zdeňka Fišera. Na dotazy za jedenáct dnů nereagoval.

 

Jakub Čech

Další články