Zde může být vaše reklama.

Starosta zvažuje soud Za ohrožení lázeňských pramenů firma dostala pokutu

Za ohrožení lázeňských pramenů firma dostala pokutu
Prameniště v lázních Skalka

foto: Lázně Skalka

22. 01. 2020 - 12:04

Před dvěma lety si obyvatelé v obci Skalka nechali udělat dva zkušební vrty pro tepelná čerpadla. Pak skokově klesla vydatnost léčivých pramenů a nakonec i ve studních.

Ministerstvo životního prostředí zahájilo správní řízení a nedávno jedné ze dvou firem uložilo pokutu 45 tisíc korun. Společnost se hájí, že na jejich straně k pochybení nedošlo. „My jsme neprovedli nic protizákonného, jediné pochybení bylo v papírech. Z technologického hlediska tam z naší strany žádná chyba nenastala, pokuta je pouze za papíry. To je všechno.“ uvedl pro idnes jednatel společnosti Alfa Vrty s.r.o. Miroslav Kvasnovský a tvrdí, že vrty sanovat nebudou.

Starosta obce Skalka sanaci vidí jako nevyhnutelnou, protože v tuto chvíli je vydatnost lázeňských pramenů asi na dvou třetinách normálu a lázně fungují na hraně únosnosti. „Musí se udělat sanace vrtů a musí se o to postarat ministerstvo. Když někdo vydá rozhodnutí, měl by ho zkontrolovat. Nějaká jednání mezi ministerstvem a Českou geologickou službou probíhají, ale my informace nemáme. Nejsme účastníky řízení." řekl starosta Antonín Frgal a pokud by se situace nezlepšila, zvažuje soudní spor.

„Je to zatraceně špatná situace. V mojí šedesátileté praxi je to první případ, kdy se něco takového stalo,“ řekl idnes hlavní balneotechnik lázní Sklalka Zdeněk Pospíšil.

Novela vodního zákona zajišťuje, že podobná situace by se již neměla opakovat. Nově je totiž potřeba před zahájením průzkumných prací pro vrtané studny nebo čerpadla získat souhlas vodoprávního úřadu.

Lázně Skalka byly založeny v roce 1928 a mají tedy již skoro stoletou tradici. Léčí se tady choroby revmatického charakteru a pohybového ústrojí. Prameny s podobnými minerálními vodami najdeme až v Rakousku a Itálii.

Další články